Marjat

Miksi marjat ovat niin hyviä?

Mustikka

Mustikka on monien suomalaisten suosikki marja, joka on runsaskuituinen ja sisältää C- ja E-vitamiinia, kuitua sekä polyfenoleja. Polyfenoliensa ansiosta mustikalla on monipuolisia vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen. Mustikoita voit popsia sellaisenaan tai tehdä monia erillaisia smoothieita tai muita jälkiruokia.

Mansikka

Tämä kesän punainen herkku sisältää runsaasti C-vitamiinia ja myös B-vitamiinia. Mansikka sisältää terveydelle hyödyllisiä flavonoideja ja muita polyfenoleita. Tästä kesän herkusta löytyy myös melko paljon vatsan terveydelle tärkeitä kuituja. Mansikka helposti menettää makuaan pakastettuna, mutta käyttämämme IQF metodi säilyttää mansikan maut ja tuoreuden.

Vadelma

Nämä vaaleanpunaiset makeat herkut ovat kuin terveellisiä karkkeja! Vadelmat sisältävät paljon kuituja, enemmän kuin monissa muissa marjoissa. Vadelmasta löytyy myös enemmän folaattia, kuin muissa marjoissa. Suomalaisille folaatin puute on yksi yleisimmistä ravinnepuutteista, joten vadelma on loistava herkku meille Suomalaisille! Myös vadelmasta löytyy runsaasti kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja mangaania.

Lakka

Lakka on oiva lähde C-vitamiinille, sillä runsas desilitra lakkoja täyttää päivän C-vitamiinitarpeen. Lakan C-vitamiinipitoisuus on 2-4 -kertainen appelsiiniin verrattuna. Myös karotenoideja löytyy lakasta, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Flavonoideja on myös lakassa, jotka myös toimivat antioksidantteina. Flavonoidit ehkäisevät rasvahappojen härskiintymistä ja näin saattavat suojata elimistöä.

Puolukka

Tämä runsaskuituinen marja sisältää A- ja E-vitamiinien lisäksi myös mm. eri kivennäis- ja hiveaineita. Puolukka on myös antioksidanttitehokkuudeltaan yksi parhaimpia marjoja. Puolukan anti-oksidatiivinen vaikutus estää elimistön rasvojen hepettumista.

Herne

Tämä vihreä kesäherkku on hyvin vähäkalorinen, joten näitä syömällä et lihoa! Herneestä löytyvät antioksidantit ovat iholle hyväksi. Herne sisältää myös vastustuskykyä parantavia mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä ja kalsiumia. Herneen sisältämät polyfenolit ehkäisevät useita sairauksia.

Sienet

Sienet ovat hyvin kevyttä ravintoa, koska suurin osa painosta koostuu vedestä. Myöskään rasvaa sienissä ei ole juuri lainkaan. Proteiinipitoisuus on suurempi kuin kasviksissa. Myös sienistä löytyy muun muassa D- ja B-vitamiinia, runsaasti hiveaineita ja paljon fytokemikaaleja, joilla on eri terveysvaikutuksia.